Erfarna vinnare i kvalet

  • 6 okt 2024

image: Erfarna vinnare i kvalet

Kvalet till Allsvenskan Segling 2025 genomfördes i Marstrand den 5-6 oktober och det skulle visa sig att det var de klubbar som redan har stor erfarenhet av Allsvenskan  som tog steget upp i Allsvenskan igen.

Förhållandena i Marstrand var riktigt fina med vindar kring 4-6 m/s, soligt och behaglig temperatur för att vara i oktober. Allra bäst presterade de lag som seglat Allsvenskan under 2024, Ljungskile SS och Örnsköldsviks SS. De har rutinen och manövrarna med sig från säsongens seglingar.

Efter första dagen var det nykomlingen Gefle SS som låg på den tredje och sista platsen för att komma till Allsvenskan 2025. Under söndagen höll sig dock inte den fina sviten i sig, utan SS Kaparen utmanade om den sista Allsvenska platsen och lyckades ta sig förbi i tabellen genom fin segling.

– Det var fantastiskt roligt att ta den Allsvenskan platsen. Alla växte in i båten och vi seglade bättre och bättre. Vi var lite nervösa och kände pressen att ta Kaparen till Allsvenskan, så det var en skön lättnad att ta kvalplatsen, säger Tomas Berg, rorsman i SS Kaparen.

De två första platserna till Allsvenskan tog Ljungskile SS och Örnsköldsviks SS.

– Vi hade en fantastisk helg i Marstrand! Jag är så imponerad av våra ungdomar i laget. Vi hade en otroligt bra stämning ombord på båten och hade bra manövrar och tog bra beslut, berättar Lydia Spencer-Smith från Ljungskile SS.

Martin Rubing, rorsman i Örnsköldsviks SS kände pressen att hålla klubben kvar i Allsvenskan, nu när de dessutom ska arrangera en deltävling även nästa år.

– Det känns bra. Vi lyckades hålla ihop det, erfarenheten från Allsvenskan har varit till fördel för oss. Men vi fick kämpa, för det var riktigt bra konkurrenter. Vi hade ganska stor press på oss i och med att vi ska arrangera en deltävling även nästa år, så det var kul att vi kunde leverera, berättar Martin som nu lyckats kvala kvar Ö-vik tre år i rad.

Koplett resultat för kvalet finns under Live & Resultat.

Samarbetspartners